
Yazlık ve Kışlık Lastikler Nasıl Saklanmalıdır?
Türkiye’de 1 Aralık’tan itibaren kışlık lastiklerin takılma zorunluluğu başlıyor. Ancak bizim bahsetmek istediğimiz şey mevsimi yaklaşırken lastiklerinizi değiştirdikten sonra nasıl saklamanız gerektiğine dair olacak. Çünkü sağlam diye saklamaya çalıştığınız lastiklerinizi doğru koşulları yerine getirmediğiniz zaman istemeden kullanılmaz hale getirebilirsiniz. Sakladığınız lastiklerinizi ne kadar iyi koşullarda muhafaza edebilirseniz sizin için kullanım ömrünün o kadar uzun olması demektir. Lastikler güçlü olmasına karşın olması gerektiği şekilde saklanmazsa o zaman sertleşir ve zaman içerisinde çatlamaya başlar. Bunun içinde lastiğinizi mevsimine göre muhafaza etmeniz önemli.
İsterseniz lastiklerinizi nasıl doğru bir şekilde saklarsınız bu konuyu ayrıntılı başlıklar halinde açıklığa kavuşturalım.
Lastikler Nasıl Doğru Bir Şekilde Saklanır?
İster yazın isterseniz kışın nasıl doğru şekilde lastik saklanması gerekiyor. Aşağıdaki bu 4 madde ile açık bir şekilde belirttik.
Lastiklerin Sökülürken ki Konumu
Bir lastiğin ömrünü uzatmak istiyorsanız o zaman lastiklerin düzenli olarak rotasyonunu da gerçekleştirmeniz gerekiyor. Dolayısıyla bu sayede lastiklerin aşınmaları aynı şekilde gerçekleşmemiş olur. Yani örnek verecek olursak ön lastiklerle arka lastiklerin aşınma zamanları birbirinin aynısı değildir. Bunun için lastiklerinizi sökerken mutlaka önceki konumlarını üzerine not alın ve sonraki seferde takarken önleri arkaya arkaları da öne takın.
Lastikleriniz Temiz Olsun
Lastiklerinizi söktükten sonra bir sezon boyunca saklayacaksınız. Bunun içinde lastiğinizi kaldırmadan önce mutlaka temizliklerini yapmalısınız. Lastiklerin kanallarındaki topraklar, çakıllar ve bunlara benzer diğer kalıntılar lastikte krozyon oluşmansa neden olur. Bunun içinde mutlaka temizleyerek yüzeyinin kuru olduğundan emin olun.
Saklama Alanı
En önemli konuların başında saklama alanı geliyor. Lastiklerinizi saklarken kapalı, kuru, havadar olan bir yere koyun. Doğrudan güneş almaması ya da kötü hava şartlarına maruz kalmaması gerekiyor. Kimyasal maddelerle temastan uzak olmalıdır. En iyi şartları sağlayabilmeniz için lastiklerinizi mutlaka koruyucu kılıflara ya da çantalara koymalısınız. Lastiklerinizi kesinlikle açık havada saklamayın.
Jantlı Saklama
Zemine dik değil asılı bir şekilde ya da üst üste koymalısınız.
Jantsız saklama
Zemine dik olacak şekilde saklayın. Lastiklerin basınç yönlerini ayda bir değiştirin.
Eğer ki lastikleriniz için uygun saklama koşullarınız yoksa bu işi yapan lastikçilere bırakabilirsiniz.