
Turbo Nedir?
Turbo nedir? Motoru terkeden basınçlı egzoz gazları türbin çarkına yönlendirilir. Türbin çarkının dönmeye başlamasıyla türbin çarkına bağlı olan mil döner. Diğer ucunda bağlı olan kompresör çarkı da dönmeye başlar. Yüksek devirlerde dönen kompresör çarkı, havayı basınçlı bir şekilde silindirin içerisine iter. Silindirin içerisine basınçlı bir şekilde ve daha fazla dolan hava, silindir içerisindeki yakıtın yanmasını sağlar. Böylece yakıtın verimliliği artar. Turbo nedir ve ne işe yarar? Yanmanın verimliliği artar ve böylece ekstra bir güç sağlamış olur. Turbodan daha yüksek verimli araç istiyorsak intercooler dediğimiz sistemi kullanmalıyız. Çünkü turbo kompresöründen çıkan gazlar yaklaşık 160 derece sıcaklığındadır.
160 derece sıcaklığındaki gazlar silindire gitmeden önce intercooler yani ara soğutucudan geçirilerek soğutulur. Soğutulan gazların yoğunluğu artar. Yoğunluğu artan gazlar, silindir içerisindeki yakıtın daha verimli ve daha fazla yanmasını sağlar. Daha verimli gelen yakıt, motordaki gücün ve performansın artmasını sağlar. Turbolu araç kullanımında dikkat edilmesi gereken konulardan biri de araç ilk çalıştığında ve stop edilmeden önce bir süre beklemek gerektiğidir. Çünkü araç ilk çalıştığında, motor yağ basıncı istenilen seviyede değildir. İstenilen seviyeye gelene kadar bir süre rolantide beklemeliyiz. Turbo sağlığı açısından İyi olacaktır. Aracı direk stop ederse, turbo kanatçıkları dönmeye devam edeceği için, Yana beslenebilecek için yine zarar görebilir.
Araçlarda Turbo Ne Zaman Devreye Girer?
Öncelikle turbonun ne işe yaradığından bahsedelim. Silindirin içine ne kadar çok yakıt koya biliyorsanız o kadar fazla güç ve tork üretebilirsiniz. Ancak yakıt tek başına bir anlam ifade etmez. Yakıtın yanması için motorda hava dolaşımının olması gerekir. Küçük hacme sahip motorlarda havanın silindir içerisine daha fazla ulaşması için turbo kullanılmaktadır. Bu aslında bir hava pompası, iki tarafında da türbinleri olan bir hava pompası ve silindirin içine daha yüksek basınçta hava göndermemiş sağlıyor. Böylece daha fazla yakıt gönderebiliyoruz ve de daha fazla enerji ortaya çıkabiliyor. Yani daha fazla güç elde edebiliyoruz.
Kısaca bunun yanında atık gazlara iş yaptırdığımız içinde bir nebze daha yakıt tasarruflu olabiliyor. Araçlarda turboya geçiş genellikle 1750 devirden sonra gerçekleşmektedir.