Start-Stop Sistemi Nasıl Çalışır?
02
Eylül

Start-Stop Sistemi Nasıl Çalışır?

Teknolojinin hız kesmeden ilerlemesi ve gelişmesi yeni nesil araçlara da yön vermektedir. Yeni nesil araçlarda geliştirilen teknoloji güvenlik ve yakıt tasarrufu üzerine odaklanmış durumda.  Yakıt masraflarının ülkemizde ve diğer ülkelerde otomobillere yapılan harcamaların başında gelmesi, araç üreticilerinin de bu konu üzerine düşmesini sağlamıştır. Çıkış noktasını yakıt ve bakım masraflarını düşürmekten alan Start-Stop sistemi üst sınıf araçlarda standart bir teknoloji halini almıştır.  Orta segment araçlarda opsiyonel olan sistem, çok kısa bir tarihte tüm segment araçlarda standart bir donanım haline dönüşeceği ön görülmektedir.

Start-Stop sistemi trafikte bekleme esnasında motorun gereksiz yere çalışmasının önüne geçerek ekonomik sürüş deneyimi sunuyor. Trafiğin sıkıştığı, bekleme süresinin arttığı ve aracın durma noktasına geldiği durumlarda sistem devreye girerek motorun kapanmasını sağlıyor. Manuel araçlarda sistem vitesin boşa alınması ve debriyajdan ayağın çekilmesiyle devreye girerken otomatik araçlarda ise frene basıldığında aktif hale geliyor. 

Akü şarjı, sensörler ve kontrol panelinden oluşan Start-Stop sistemi şehir içi araç kullanımında yakıt tasarrufu sağlayarak maddi anlamda kara geçmenizi sağlamaktadır. Uzun vadede ekonomik olarak avantajları yüksek olan bu yeni sistemin ek olarak marş motoruna zarar vermediği de bilinmektedir.