
Rulman Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde en yaygın olarak kullanılan makina parçalarından biri olan rulman; dönme hareketini üstlenen parçalarının rahat hareket etmesini ve sürtünmenin azalmasını sağlamak amacıyla geliştirilmiş bir parçadır. 19. yüzyılın sonlarına doğru geliştirilen rulman, iki metal arasındaki teması önlemeye yaramaktadır. Otomotiv sektörüyle birlikte birçok alanda kullanılan bu parçanın asli görevi ısınma ve aşınmanın önlenmesidir.
Rulmanı oluşturan etmenleri sıralarsak eğer karşımıza; dış halka, iç halka, yuvarlanma elemanı ve yatak bileşenleri çıkar. Aşınmanın önlemesi esasına bağlı olarak kullanılacağı alana göre rulmanın ölçüleri de değişmektedir. Seçilecek olan rulmanın ölçüsü yüksekliğin milimetresi, iç ve dış çapa göre ayarlanmaktadır.
Rulman Çeşitleri
Yataklı rulman: ekseriyetle şaftları desteklemek amacıyla işlenmiş montaj üzerine eklenir, mekanik güç aktarım sistemlerinde daha çok tercih edilir. Kullanım alanları motor ve dişli kutularını bağlayan uzun şaftlar, motor ve pompaları birbirine bağlayan kayış tahrikleri, kağıt makineleri, haddehane, havalandırma sistemleri.
Bilyalı rulman; halka şeklindeki iki metal arasında kalan bilyelerden oluşan ve en çok kullanılan rulman çeşididir. Elektrikli motorlarda şaftı muhafaza etmek için tercih edilir, ancak büyük yüklere direnç gösterememektedir. Yüksek aşınma direnci bulunur, düşük sürtünme nedeniyle enerji kaybı azdır.
Lineer rulman: kavisli ve düz hareket sistemlerinde sürtünmeyi en aza indirger genellikle sürgülü yapılarda tercih edilir. Doğrusal hareketin ihtiyaç olduğu 3D yazıcılarda ve birçok otomasyonda kullanılır.
Tekerlek rulman: aksı ve tekerleği birbirine bağlar, bilyalı veya konik bileşenlerden oluşur. Radyal ve eksenel yüklerin sürdürülmesini sağlar. Otomobillerde sürüş güvenliği için önemli bir parçadır hızlanma, yerçekimi, frenleme ve dönüş kuvvetleri açısından büyük bir etkiye sahiptir...