
Plaka Çeşitleri Ve Renkleri
Tüm dünya genelinde otomobil ve diğer motorlu taşıtlarda bulunması zorunlu olan şeylerden biri plakadır. Karayolları Trafik Kanunları tarafından da yasal bir zorunluluk haline getirilen plaka, araçların ön ve arka tamponlarında görülecek şekilde takılı olmalıdır. Plakaların amacı aracın bilgilerine ve aracın sahibi olan kişinin bilgilerine ulaşmayı amaçlamaktadır.
2021 itibariyle sahte plaka kullanımının cezası 6687, plakada değişiklik yapmak 505, plakasız araç kullanmak 2270, plakanın okunmasını engelleyici unsurların cezası ise 551 TL olarak belirlenmiştir. Trafik kurallarına uyarak araç kullanmak istiyorsanız plakanın görünür olmasına dikkat etmelisiniz.
Ülkemizde plakaların birçok çeşidi vardır ve farklı renklere göre sınıflandırılmıştır. Üst düzey yetkililer, kamu görevlileri, diplomatik temsilcilerin farklı renklerde ve özelliklerde plakaları bulunmaktadır.
Plaka Renklerine Göre Özellikleri
1- Resmi Araç Plakaları
İtfaiye, ambulans, belediye otobüsleri gibi resmi hizmetle görevlendirilen araçlarda siyah renkli plaka kullanılmaktadır.
2- Sarı Plaka
Tescil edilmemiş araçların trafiğe çıkması için kullanılan sarı plakalar geçici olarak adlandırılır. Sarı plakalar 1 hafta, ay ve 1 yıl olarak verilebiliyor.
3- Yeşil Plaka
Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı diplomatlara tahsis edilen yeşil plaka, diplomatik kurumların bulunduğu 11 ilde görülmektedir.
4- Mavi Plaka
Emniyet Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilen mavi plaka, polis teşkilatı ve personelleri tarafından kullanılmaktadır.
5- Kırmızı Beyaz Plaka
Rektör, Kaymakam, Emniyet müdürü gibi kamu görevlilerin makam araçlarının plakası beyaz zemin üzerine kırmızı yazılıdır.
6- Sarı Kırmızı Plaka
Üst düzey yetkililerin kullandığı kırmızı zemin üzerine sarı yazılı plaka, protokol için ayrılmıştır.
7- Özel Plakalar
Şahıs ve şirket isminin yazdığı özel plakaların özel vergileri bulunmaktadır. Kişiler gerekli şartları yerine getirdiği sürece kolaylıkla özel plakaya sahip olabilirler...