
Otomatik Vites Araç Kullanımı Nasıl Olmalı?
Otomatik vitesli araçlara ilgi her geçen gün artarken satılan 4 araçtan 1 tanesinin otomatik vites olduğunu biliyoruz. Peki, otomatik şanzımanlı bir aracınız var ve kullanıyorsanız o zaman ondan nasıl yüksek performans alırsınız biliyor musunuz?
Bazı insanlara sorarsanız onlar için otomatik vites araç kullanmanın çok bir anlamı yoktur üstelik keyifli de değildir. Ancak rakamlar bu açıklamaların üzerine çıkıyor. Türkiye’de bundan 10 sene öncesine baktığımız zaman daha fazla lüks otomobillerde ve yabancı plakalı araçlarda otomatik şanzımanı görebiliyorduk.
Türkiye’de araç seçimi konusunda alışkanlıklar hızlı bir şekilde değişiyor. Otomatik vitesten tutun da aracın markasına göre eskiye nazaran değişmiş durumda. İşin özüne bakarsanız otomatik vites araç kullanmak sanıldığı kadar keyifsiz değil hatta yeni nesil araçlarda çok daha keyifli. İstanbul ve Ankara’nın yoğun trafiğini düşünün burada araç kullanmak sizi canınızdan bezdiriyor. Ama otomatik bir aracınız varsa dur kalklar sizin için hiç sorun değil hatta yakıt tüketimini de çok fazla etkilemiyor.
Otomatik vites araçların satışına baktığımız zaman ciplerin tamamının neredeyse bu şekilde alıcı bulabiliyor. Üstelik buradaki yoğun ilgini diğer otomatik araçlarında daha kolay satılmasına olanak sağladı.
Otomatik Vites Araç Kullanmanın Kuralları
Otomatik aracınızı aşağıda belirtmiş olduğumuz kurallar çerçevesinde kullanmanız halinde hem daha fazla performans sağlayacaksınız hem de kendinize masraf çıkarmayacaksınız.
Ayağınız gaz pedalında basılı durumdayken vitesi P ya da N konumuna getirmemeniz gerekiyor.
Aracınızla seyir halindeyken vitesi park (P) konumuna getirmemelisiniz. Bu durumda ciddi hasarlar meydana getirebilirsiniz
Geri geri gidecekseniz vitesi R konumuna almadan önce aracın tamamen durmasını sağlamalısınız.
Yokuş aşağı indiğiniz zamanda aracı N konumuna yani boşa almamalısınız.
Otomatik aracınız istop etti ya da aküsü bitti çalıştıramıyorsunuz. Bu durumda asla aracı vurdurmamalısınız.
Otomatik şanzımanın yağ değişimini zamanı geldiğinde mutlaka yaptırmalısınız. Yağın zaman içerisinde bozulacağından dolayı aracın performansı düşer ve arızalara neden olur.
Aracınızla L konumunda ilerlerken 50 km hızın üzerine asla çıkmamalısınız
Yukarıda belirtmiş olduğumuz hususlara dikkat etmeniz durumunda aracınızın kullanım süresini uzatıp daha yüksek performans alırsınız.