
Muayeneden Geçemeyen Araç Ne Olur?
Arabalar her yıl ve iki yılda bir olmak üzere belirli zamanlarda muayeneden geçerler. Bu düzenli olarak yapılması gereken zorunlu bir işlemdir. Neden ise araç trafikte giderken sürücünün ve yayaların can güvenliğinin sağlanmasıdır. Çünkü otomobiller yapılan en ufak dikkatsizlik bile sonucunu tahmin edemeyeceğiniz durumlarla sonuçlanabilir.
Otomobillerin muayene zamanları ise birbirinden farklıdır. Bunun içinde aracıızı muayene için götürdüğünüzde herhangi bir sıkıntılı durumla karşılaşılması halinde kusurun bir an önce tamamlanarak tekrar başka bir tarihe randevu alınarak aracınızı götürmeniz ve kontrol ettirmeniz gerekir. Araç muayenesi üç şekilde sonuçlanır. Bunlardan birincisi aracınızın muayeneden hafif kusur olarak geçmesi ikincisi aracınızın ağır kusurlu olarak muayeneden geçmesi son olarak ise aracın direk olarak geçmesidir.
Aracınızın ağır kusurlu olarak muayeneden geçememesi durumunda size bilgi verilecek ve aracın değişmesi ya da onarılması gereken parçasının düzeltilmesi ve kontrol için tekrar geri getirilmesi istenecektir. Geri getirilme süresi ise 1 ay içerisinde olacaktır.
Tekrar Muayenede Neye Bakılıyor?
Bunu bir örnekle açıklayalım. Siz aracınızı haziran ayında muayeneye götürdünüz ve aracınızın plakasında mühür olmadığı ortaya çıktı. Bu ağır bir kusurdur. Çünkü araçların plakalarının üzerinde soğuk mühür olması gerekir. Bu durumda sizden değiştirilerek yeni plaka takmanız istenecektir. Yapmanız gereken işlem ise aracınızın plakasını emniyete giderek yeniden çıkarmanız. Emniyetten alacağınız belgelerle şoförler odasına gidiyorsunuz ve tekrar bir plaka bastırıyorsunuz sonrasında ise tekrar muayeneye götürüyorsunuz. Muayenede yapılacak işlem ise aracınızın plakasının kontrol edilmesidir. Yani diğer onaylanmış olan işlemlere bakılmaz.
Ancak bazı istasyonlarda önemli birkaç noktaya daha da baktıkları söyleniyor lakin genelde kusurlu olan bölgenin tam olup olmadığına bakılıyor.