MTV ve Akaryakıt Zamları
15
Mayıs

MTV ve Akaryakıt Zamları

Ülkemizde her sene yılsonuna doğru yaklaştığımız şu günlerde vatandaşlarımızın gözü kulağı hükümetin yapacağı zamlara ve vergi artırımına kilitlenmektedir. Yeniden uygulanacak olan vergi ve zamlar insanların doğal ihtiyaçlarından tutunda sosyal yaşamlarının içerisinde yer alan birçok ürün ve hizmette gerçekleştirilmektedir. Ekim ayı itibariyle başlayan ve halen muallakta olan birçok konu netleşmeye başladı. Bu yıla damgasını vuran en önemli konuysa Motorlu Taşıtlar Vergisini uygulanan zamdır. Maliye Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 2018 yılının Ocak ayı itibariyle uygulanacak olan MTV zammı %40 olarak belirlenmişti. Halktan gelen tepkiler üzerine hükümet geri adım atmak suretiyle Motorlu Taşıtlar Vergisinin zammı %25 olarak kararlaştırıldı ve geçtiğimiz günlerde torba yasayla birlikte meclisten geçti. Her ne kadar ilk zamma göre indirim yapılmış gibi görülse de vatandaşlar asgari ücrete yapılan zamların yanında MTV’ye uygulanan yeni zammın yine çok fazla olduğu kanaatindedir.

MTV Zamları Belli Oldu

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın yapmış olduğu açıklamayla birlikte Motorlu Taşıtlar Vergisi başta olmak üzere hayatımızın her kademesine dair vergi ve zamlar 2018 yılında uygulanmak üzere belirlendi. İlk yapılan açıklamada %40 olarak düşünülen MTV’den geri adım atan hükümet kanadı yeni düzenlemeyle birlikte 2018 yılının Ocak ayından itibaren %25 olarak uygulanmasına karar verilmiştir. Meclis genel kurulundan da geçen bu zamla birlikte sıfır kilometre araçlar başta olmak üzere yaş grubuna göre araçlara uygulanacak olan zamlar kendi içerisinde oluşturulan kademelere göre belirlendi.

1 Ocak’tan itibaren geçerli olmak üzere yeni alınacak olan araçlara uygulanacak olan MTV de sadece motor silindir hacmi değil aynı zamanda aracın değeri de baz alınacaktır. İlk kez uygulanacak olan bu vergiye göre; 1.300 cc ve altı araçlar 40.000 TL’nin altındaysa vergi %15(743 TL) artacak, 40.000 TL ile 70.000 TL arasıysa %26,5(817 TL) artacak ve 70.000 TL üzeriyse %38(892 TL) vergi artışı gerçekleştirilecek. En fazla araç sınıfının bulunduğu 1.301-1600 cc’ye kadar olan araçlarda 40.000 TL altı %25(1.294 TL) vergi artışı, 40.000 TL ile 70.000 TL arası %37,5(1.423 TL) ve 70.000 TL üzeri araçlarda %50(1.553 TL) vergi artışı uygulanacak. 1.600 cc üzerindeki araçlarda MTV artışıysa geçen yıla göre %37,5 ile %50 arasında değişen artışlarla uygulanacaktır.

Yeni uygulanacak olan MTV için diğer silindir hacmine sahip araçlarda vergi artışı her kademede iki fiyat üzerinden belirlenmiş olup, Gelir İdaresi Başkanlığının Motorlu Taşıtlar ekranında 2018 Ocak ayı itibariyle gösterilecektir. Bununla birlikte farklı yaş gurubuna ait araçların vergi zamları da otomatik olarak hesaplanmış olup vatandaşlarımız kendi araçlarının yaş gurubuna karşılık gelen MTV’yi 2018 Ocak ayı itibariyle görebilirler. Motorlu Taşıtlar Vergisine yapılan zamlar ve akabinde KDV ile ÖTV’ye de uygulanan zamlarla birlikte sıfır kilometre araçlar başta olmak üzere ikinci el araçların fiyatlarında fahiş bir artışın olacağı yeniden konuşulmaktadır. Yeni araçların fiyatını belirleyen unsurlardan biri de şüphesiz EURO ve ABD Dolarındaki yüksek artışlardır.

Akaryakıt Zamları

Vatandaşlarımız yılsonu yaklaşırken sabah akşam MTV, ÖTV ve KDV’ye uygulanan zamların şokunu atlatamazken, neredeyse haftada akaryakıta yapılan zamlarla sarsılmaya devam ediyor. Kimileri varil fiyatlarını artış göstermesi kimileri petrol ürünlerini satan şirketlerinin ortak kararı olarak görmesi kimileri de ABD dolarındaki ani artışı göstererek akaryakıt fiyatlarının yükseldiğini belirtmektedir. Her ne şekilde olursa olsun bilinen bir gerçek var ki halen dünyanın en pahalı akaryakıt fiyatları ülkemizde bulunmasıdır. Bireysel vatandaşlarımızın etkilenmesi kadar ticari faaliyetlerini sürdüren birçok firma ve şirket akaryakıt fiyatlarına yapılan zamları net bir dille eleştirmektedir. Benzin ve motorin fiyatlarının artışında varil fiyatlarının çok etkili olmadığını belirtmek gerekir. Varilin fiyatı 120 Doların üzerindeyken benzin 3 TL bandında motorinse 2 TL bandındaydı. Şimdilerde petrolün varil fiyatı 65-70 Dolar arasında seyrederken ülkemizde fahiş bir şekilde artış göstermesi vatandaşlarımızın dikkatini çektiği gibi aynı zamanda varil yönünden inandırıcı bulmadıklarını dile getiriyorlar. Petrol şirketlerinin almış olduğu ortak kararda hükümetin yerinde müdahale etmemesi de bir başka unsur olup özellikle Amerikan Dolarının ülkemizde önlenemez yükselişi akaryakıt fiyatlarını arttırmaktadır. Bu hususların yanında akaryakıttan alınan vergilerin yüksek olmasından dolayı sürekli olarak çeşitli sebepleri bahane gösterip benzin, LPG ve motorine zam yapıldığı eleştirisi de getirilmektedir.

Hangi sebep gösterilirse gösterilsin yapılan son değişikliklerle birlikte ülkemizde benzinin fiyatı petrol şirketleri ve şehirler farklılık göstermek suretiyle son yapılan zamlarla birlikte 5.65-5.70 TL arasında seyrederken, motorin son yapılan zamla birlikte Cumhuriyet tarihinin en yüksek rakamına ulaşarak 5.10-5.13 TL’ye ulaşmıştır. Akaryakıt fiyatlarının bu rakamlarda seyretmesi bireysel vatandaşlarımızın yanı sıra ticari faaliyetleri sürdüren firmaları da çok ciddi etkileyeceği gibi görünüyor. Akaryakıt fiyatlarının geçen yıl bu dönemlerine bakıldığında hem benzinde hem de motorinde yaklaşık olarak 1 TL artış olduğu net bir şekilde görülmektedir.