
Motorun Harareti Neden Yükselir?
Otomobillerde hasar ciddi sorun oluşturabilir. Bunun için mutlaka dikkatli hareket edilmesi gerekir. Araçlarda genel olarak motor sıcaklığı 70–90 derece arasında olmak zorundadır ve aracın kulanılması sırasında düzenli olarak hararet ibresinin kontrol edilmesi gerekir. Bu sayede olası bir hararet yükselmesine karşın sorun oluşmadan önce önlem alınmış olunur.
Motorun hararet yapabilmesi için oldukça fazla neden vardır. Örneğin fan çalışmıyor olabilir, fanın müşürü arızalı olabilir, termostat arızalı olabilir bunun gibi daha çok fazla neden motorun hararet yapması için yeterli sebepler arasında gösterilmektedir. İsterseniz bu nedenleri biraz daha açıklayalım.
Fan devreye girmiyor.
Böyle bir durumda öncelikli olarak fanın kablolarını kontrol edin. Bu bağlantılar oksitlenmiş olabilir. Eğer ki oksit yoksa temizleyerek yeniden bağlayabilirsiniz. Eğer ki bağlantılar normal ve fan halen çalışmıyorsa bu durumda fan müşürü arızalı olabilir. Yapmanız gereken fan müşürünü kontrol etmek olmalı. Radyatör içinde su kaldığı zaman fan sistemi çalışmaz. Çünkü radyatörün üzerinde bulunan müşür sıcağa bağlı olarak çalışacağı için radyatörde su olmazsa müşür ısınamaz ve fan sistemi çalışmaz.
Termostad arızalanmış olabilir.
Termostatta arızanın olup olmamasını anlamak için öncelikli olarak radyatörün sıcaklığına bakmak gerekiyor. Eğer soğuk ise termostad açılmamış ya da radyatörün içerisinde su kalmamıştır. Motorunuz ısınmış ve radyatöre giden borular soğuksa termostad arızalanmıştır demektir.
Radyatör hava yapmış olabilir.
Radyatörün hava yapmasının nedeni antifirizin değişimi, suyun değişimi, devirdaim pompasının değişimi gibi nedenler olabilir.
Diğer bir neden ise su tesisatında kaçak olması silindir kapak contasının yanması veya çatlaması olabilir. Radyatörün havasının alınması için yapmanız gereken ise radyatörün üst bölümündeki hava alma vanalarını kullanmaktır. Yeni model araçlarda ise böyle bir şey yapılmasına gerek yoktur. Aracın motoru kendi kendisine havayı alacaktır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta ise radyatör sıcakken kapağı açmamanız çünkü sıcak basınç nedeniyle su fışkırabilir ve bu da sizde yanıklara neden olabilir. Radyatörün kapağını açarken bez parçası ile yanık ihtimaline karşın o şekilde tutmanızı tavsiye edilir. Eğer radyatörünüzde su eksikse mutlaka ilave edilir.