
Lastik Teli Kırılması Nasıl Anlaşılır?
Motorlu taşıtların en önemli parçalarından biri bildiğiniz üzere lastiklerdir. Zeminle birebir temas halinde olan lastikler performans ve sürüş konforu açısından araca ve sürücüye büyük etkiler sunar. Kaliteli ve sağlam lastikleri viraj alırken aracın savrulmasını engeller, yakıt tasarrufu sağladığı gibi ani fren durumlarında aracın sarsılmadan durmasını sağlar. Lastikler en çok kullanılan parçalardan biri olarak zemin unsurlarına, mevsim koşullarına ve aracın kullanış biçimine göre ömrünü tüketebilir.
Ömrünü tüketmeye yaklaşmış lastiklerde sıkça görülen problemlerden biri lastik teli kırmasıdır. Lastiklerinizin tel kırdığı anlamanızın birkaç belirtisi vardır. Bunlar; yanakta kabarma olmaz, lastik sürüş esnasında atlama yapıyormuş hissi verir, direksiyonda çekme ve titremeye neden olur. Lastiklerin tel kırmasının sebebi eskimiş olması, sert kasisler ve kaldırıma çıkarak yere temas eden yüzey içerisindeki tellerin kırılmasıdır.
Lastiğinizin hala iyi ve kullanılabilir olduğunu anlamanızın iki yolu vardır. İlk olarak lastiğinizin uzun kilometre yapacak kadar sert olması hem de yumuşak olmasıdır. Lastiğinizin diş kalınlığının azalması eskimiş olduğu anlamına gelir, bunu ölçmek için demir para yardımıyla lastiğinizdeki çukurlara sokarak değerlendirme yapabilirsiniz. Demir paradaki altın renkli kısımları görebiliyorsanız diş derinliğiniz 3-4 milimetre altına inmiş demektir. Bu durumda lastiklerinizin değişim zamanı gelmiştir ,