
Hava Yastığı Nasıl Çalışır?
Günümüz dünyasında şehir içi olmakla birlikte şehir dışı seyahatler zorunlu hale geldiği için araç ihtiyacı da bir zaruri olmuştur. Modern yaşamda kişiler işine, okula gitmek için herhangi bir vasıta kullanmak zorunda olduğu için hemen hemen her evde bir otomobil bulunmaya başladı. Gereksinimin yanında zamandan tasarruf sağlayan otomobillerin büyük bir sağladığı da inkar edilemez.
Konfor ve rahatlık arayan araç sahiplerinin kullanacakları otomobillerde göz önüne almaları gereken en önemli husus güvenliktir. Güvenlik sistemlerinin bulunduğu araçlar can ve mal kaybını önlerken, ilerde yaşanması muhtemel olan kötü durumlarında önüne geçer.
Araçlarda insan yaşamına odaklı geliştirilen güvenlik sistemlerinin başında hava yastıkları gelmektedir. Otomotiv sektöründe yabana atılmayan bir icat olan hava yastıkları, çarpışma esnasında gaz ile dolarak aracın içindeki kişileri koruma altına alma prensibiyle çalışır. Maksimum güvenliği amaçlayan hava yastıkları aracın modeline göre farklı sayılarda ve yerde bulunabilir. Genellikle ön koltukların yanında iki tane, önde iki tane ve ön kapı çerçevelerinde bulunur.
Çarpışma veya darbe esnasında araçta yaşanan hız kaybıyla birlikte sensörler durumu fark ederek çarpışmanın kuvvetine göre hava yastığı sistemi devreye sokulur. Kimyasal patlayıcının ateşlenmesiyle hava yastıkları argon gazıyla şişerek araçtaki yolcuları güvence altına alır. Hava yastıklarının şişme süresi ortalama 40 milisaniye içinde gerçekleşir...