Hararet Yapan Araca Nasıl Müdahale Edilmeli?
02
Kasım

Hararet Yapan Araca Nasıl Müdahale Edilmeli?

Araçların hararet yapmasına neden olan sorunlar; fanın arızalanması, radyatörün tıkanması, aşırı yük altında çalıştırılması, devir daim pompasının arızalanması veya soğutma sisteminde su kaçağının görülmesidir. Aracınızın hararet yaptığını anlamanız kolaydır, motor sıcaklığının 90 derecenin üzerine ulaşması hararet yaptığının en büyük kanıtıdır. 

Bazı yeni araç modellerinde motor sıcaklığı 100'ün bir miktar üzerinde olabilir. Aracın hararet yapması her sürücünün başına gelebilecek bir durumdur, önemli olan doğru müdahale edilerek araç da ciddi sorunların oluşmasını önlemektir. Nitekim yaz aylarında daha fazla karşılaşılan hararet durumlarında maddi ve manevi olarak etkilenmemek adına aracınıza doğru müdahale etmeyi öğrenmelisiniz.

Aracınız hararet yaptığında yapmanız gereken doğru müdahale aşamaları

Öncelikle aracınızı güvenli bir yere çekmeli ve rölanti de çalışmasını sağlamalısınız. 

Motorun soğumasını bir süre beklemeniz gerekiyor aksi halde radyatör kapağını hemen açmanız halinde soğutma sistemindeki basınçtan kaynaklı sıcak su dışarıya fışkırır.  Kendi ehemmiyetiniz açısından radyatör kapakları soğumadan dokunmayın ve bekleyin.  Zira beklemeden bu kapakları açtığınızda soğutma sıvısı da dışarı atılacağı için soğutma sıvının sıcaklığı artarak aracın harareti artacaktır. 

Motor sıcaklığı 90 derecenin altına düştüğünde sistemde su kaçağı görülmüyorsa genleşme kapağı açılır. Dikkatli bir şekilde yavaş yavaş kapağı açarak havasını aldırmalısınız. Devamında içme suyu eklemesi yavaş yavaş yaparak motor bloğunun çatlamamasına dikkat etmelisiniz. 

Sistemde su kaçağı aşırıysa çekici çağırmanız en doğru karardır, ancak su eklemesi yaptığınız da hararet göstergesi normal seviyelere inmişse aracı hareket ettirerek servise mutlaka götürmelisiniz...