El Koyulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri Nedir?
16
Kasım

El Koyulan Ehliyeti Geri Alma İşlemleri Nedir?

Can ve mal güvenliği adına trafik kurallarına uymak hayati önem arz etmektedir. Bilindiği üzere trafik kuralları hem sürücü, hem yolcuyu hem de diğer taşıt sürücülerini korumak, güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilmiştir.   Buradaki amaç canınıza ve malınıza hiçbir zarar gelmeden, araç kullanmanızı sağlamaktır. 

Sürücü farklı nedenlerle trafik kurallarına uymadığında en kötü sonuçla kaza riskiyle baş başa kalırken, en ucuz yoluyla cezaya tabii tutuluyor.  Bu cezalar işlenen ihlalin boyutuna göre maddi para cezası veya ehliyete el koyma olarak değişiklik gösterebiliyor. Peki hangi durumlarda ve ihlaller de ehliyete el konuluyor diye merak ediyorsanız hemen yanıtlayalım.

Trafikte göstermiş olduğunuz her hata yıl için de puan olarak yansımaktadır. 100 ceza puanına bir yıl içinde ulaştığınızda ehliyetinize 4 aylık süreliğine el konulur. Aynı sene içinde bir keza daha 100 puanı aştığınızda 4 ay el koyma ile birlikte psiko-teknik testine girme zorunluluğunuz ortaya çıkıyor. 3. kez 100 ceza puanını aştığınızda ehliyetinize süresiz el koyulmaktadır. 

Ölüme sebebiyet veren bir kazaya neden olduğunuzda kusurlu olan siz iseniz ehliyetinize 1 yıl el koyma cezası alırsınız. Uyuşturucu madde kullanarak sürücü koltuğuna geçtiğinizde ve tespit edildiğinde 5 yıl ehliyetinize el koyulurken, maddi cezaya da tabii tutulursunuz.

Stajyer ehliyetine sahip iken trafik ihlali yaptığınızda ehliyetinizi kaybedebilirsiniz. Ehliyetin geçerlilik süresi bittiğinde yeniden çıkarılmaz ise para cezası ve el koyma işlemi uygulanır. Hız sınırını %30 aşarsanız ve yıl içinde bu durum 5 kez tekrarlanırsa ehliyetinizi 1 yıl boyunca kaybedebilirsiniz. Son olarak 0.50 promil alkollü tespit edildiğiniz de para cezasıyla birlikte ehliyetinize 6 ay el konulur.  Trafik kazası yapar iseniz ehliyetiniz 2 yıllığına alınır. 

El koyulan ehliyetinizi ancak aşağıdaki sunacağımız durumlarda geri alabilirsiniz.

  • Alıkonma süresi mutlaka dolmalıdır. 
  • Sürücü olmanızda bir sakınca görülmediğine dair bir belge isteniyorsa resmi sağlık kurumlarından belgenizi alabilrsiniz.
  • Psiko-teknik değerlendirme isteniyorsa yaptırmalısınız.
  • Trafik borçlarınızın hepsini tahsil etmelisiniz.