Dizel Partikül Filtresi Ne İşe Yarar ve Nasıl Temizlenir?
22
Aralık

Dizel Partikül Filtresi Ne İşe Yarar ve Nasıl Temizlenir?

Dizel partikül filtresi otomobilin üretim aşamasında egzoz sistemi içerisine yerleştirilmektedir. Görevi dizel yakıtın motor tarafından kullanımı sonrasında meydana gelen zararlı gazların ve kurumun direkt olarak dışarıya salınımını engellemektir.  Doğaya verilen zararı en aza indirgemek için geliştirilen dizel partikül filtresi zararlı gazların ve kurumun doğaya salınımını %80 oranında engeller. Kısa ismiyle DPF, yeni jenerasyon araçlarda standartlaşmış bir parçadır. 

 Dizel araçlarda dizelin yanması ile ortaya nitrojen oksit ve nitrojen dioksit gazları çıkar, canlılar için tehlikeli olan bu gazlar ancak partikül filtresi ile büyük ölçüde engellenebiliyor. Aksi takdirde çevreye büyük zararları olacak bu tür gazlar insan sağlığını da kötü yönde etkileyebiliyor. 

Dizel partikül filtresi genellikle 1200 C'lik ısıya dayanıklı olacak şekilde özel seramik malzemelerden imal edilir. Ülkemiz ve diğer Avrupa ülkelerinde modern dizel motora sahip tüm araçlarda bu filtreye yer verilmektedir. DPF, pasif ve aktif olmak üzere iki şekilde temizlenmektedir.  Pasif temizlemede aracın yarım saat ile 50 dakika arasında sabit hızda çalışmasıyla birlikte motordan çıkan gazların etkisiyle 550 C'lik ısıyla filtrede biriken zararlı parçacıklar yanarak temizlenir. 

Aktif temizleme de ise filtrede ki yoğunluk %45 oranına vardığında motorun beyni olan ECU, enjektörlerin yakıt püskürtme zamanına müdahale ederek sıcaklığın 600 C çıkartıyor.  Bu sayede filtrede biriken parçacıklar yanarak egzoz dışarıya atılır...