
Chiptuning Nedir?
Modern araçlar artık küçük bir bilgisayar tarafından, yani bir “chip” ile kontrol ediliyor. Bu noktada aracın fabrika çıkışındaki standart sisteminde chiptuning ise bu chip’e fabrika çıkışında yüklenen yazılımın istenilen amaçlara yönelik değiştirilmesidir. Chiptuning uygulaması artık günümüzde hemen hemen her araca uygulanabilmektedir. Bu uygulama yapılabilmesinin en temel koşulu sahip olduğunuz otomobilin bilgisayar tipi bir beyin tarafından elektronik kontrolünün yapılabilir olmasıdır. Araçlarda üretim aşamasında yazılım programları standardize edilmiş biçimde oluşturulmuş ve yüklenmiştir. Genellikle üretim aşamasında kullanıcı güvenliğine çok önem verildiğinden araçların motor gücünün optimum düzeylerde çalışmasını sağlayacak biçimde yazılımlar geliştirilmiş ve programlanmıştır.
Genel olarak otomobillerde motor performansının artırılması amacıyla yapılan, araç beyninde var olan yazılımın tamamının ya da bir kısmının değiştirilmesi, bazı ek özelliklerin yazılım olarak eklenmesi uygulamasına chiptuning denilmektedir. Bir diğer chiptuning uygulaması ise aracın beynine eklenmeye ve bu elektronik kontrol ünitesi ile birlikte çalışmaya hazır olan elektronik cihazlarla da chiptuning yapılması mümkün olmaktadır. Özellikle yazılım ve bu kullanıma hazır cihazlar hızlı şekilde test edilebilmesi imkanı sağlanmakta ve otomobil meraklılarının her geçen gün daha fazla ilgisini çektiği bilinmektedir.
Chiptuning Neden Yapılır?
Otomobillerde standart oluşturulmuş yazılımlarda bir takım değişiklikler ve geliştirmeler yapılması genellikle aracın performansını artırma amacıyla yapılmaktadır. Araç performansında anlamamız gereken şey genellikle motor gücü ve hız performansında artırım amacı olmasıdır. Elektronik ve bilgisayar teknolojilerinin hızlı bir şekilde ilerlediği bu zamanlarda araçların motor performansı artırımının yapılabilmesi sadece yazılım programlarında yapılan değişiklikler sayesinde gerçekleştirilebilmektedir.
Chiptuning sayesinde aracın motor gücünün artması sayesinde daha fazla performans alımı, daha kısa sürede yüksek hızlara çıkma sağlanmaktadır. Aracın yanıt verme süresinin daha kısa olmasını sağlayacak gaz tepkime cihazları ile yine daha iyi performanslar alındığı gözlenmiştir. Chiptuning uygulamasının bir diğer artısı motorun daha iyi performansla çalışması sayesinde hem yakıt tasarrufu hem çekiş gücünün çok daha iyi olduğu gözlenmiştir. Araçlarda yapılacak sadece yazılım özelliklerinin geliştirilmesi yukarıda saydığımız artıları sağlamaktadır. Ancak profesyonel olmayan ve piyasada çok daha düşük fiyatlara yapılan chiptuning uygulamaları, en önemlisi sürücülerin can güvenliği hem de motorda kalıcı arızalara yol açabilir yeni maliyetler doğurabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.