Araç Vites Geçişlerinde Neden Zorlanır?
07
Ekim

Araç Vites Geçişlerinde Neden Zorlanır?

Otomobillerde vites geçişlerinde zorlanma her aracın yaşayabileceği bir durumdur. Nedeni ise debriyaja bastığınız zaman hidrolik sıvısının debriyaj çatalı içerisinden geçişi sırasında problem yaşamasından kaynaklanmaktadır.  

Hidrolik seviyesi

Hidrolik sistem içerisindeki yağın azalması basıncın düşürülmesine ve vites değişimi sırasında aracın sorun yaşamasına neden olacaktır. Bu nedenle de hidrolik seviyesinin düzenli olarak kontrol edilmesi gereklidir.

Debriyaj Arızası

Debriyajdaki kavrama çatalı pedaldaki basıncı ayıran parçadır. Bu parça eğer ki işlevini yapamazsa o zaman sizin debriyaja bastığınızda tam güç iletilmemiş olur ve dişliler tamamen ya da kısmen geçmeye zorlanırlar.

Baskı Astarı

Baskı astarının az ya da çok olması vites değişimi sırasında sorun yaşamanıza neden olacaktır. Zamanla bu durum devam ederse vites geçişleri de imkansız bir hale dönüşür.

Vites kutusu içerisinde geçişlerin kolaylaştırılması için bir takım parçalar vardır. Bu parçaların arızalanması halinde ise vites geçişlerinde zorlanma yaşanır. Aşağıda vites kutusu içerisinde yer alan parçaların arızaları anlatılmıştır.

VİTES KUTUSU PARÇALARI

Transmisyon sıvısı

Eğer ki aracınız sabahları ya da soğuk havada çalışırken vites zor geçiyorsa bu durumda dişli yağı düşüktür ve araç vitese geçişlerde zorluk yaşar. Bunun içinde dişlilerin yağını mutlaka kontrol etmek gerekir.

Senkronizasyon hatası

Yukarıda bahsettiğimiz arızaların geneli şanzımanın dışında veya şanzımanın etrafında bağlı olan parçaların meydana getirdiği sorunlardır.  Bu aşamdan sonra ise şanzımanın iç kısmındaki sorunları ele alarak devam edelim.

Senkromeç vitesin değişiminin sağlandığı bölümdür. Eğer ki dişli senkronizöründe bir sorun meydana gelmiş ise araç vitese geçişlerde zorluk yaşayabilir.

Şanzıman Sorunları

Şanzıman içerisinde bulunan dişliler aşınmışsa o zaman kademeli olarak vites değişimlerinde sorun yaşamaya başlarsınız.  

Sonuç

Eğer aracınızın viteslerinin sert geçtiğinden ya da geçmediğinden şikayet ediyorsanız o zaman ilk yapmanız gereken şey şanzıman yağını ve hidrolik seviyesini kontrol etmek olacaktır. Bunu kendi başınıza yapmamanız tavsiye edilir bu nedenle işi bilen bir ustaya danışmanızda fayda vardır. Eğer sorunun ne olduğunu anlamaz ve müdahale etmezseniz bu durumda daha farklı sorunlarda yaşayabilirsiniz.